Укр Рус

Дата: 28.03.2024

  • DSC02884.jpg
  • DSC02904.jpg
  • DSC02925.JPG
  • DSC02931.JPG
  • DSC036541.jpg
  • DSC03725 1.jpg
  • e-dis_2012_imag56.jpg
  • Unti.jpg

Подписка на новости

Точка зрения

Три хвилі гімназійної освіти в Україні. Коли буде четверта?

Автор: Віктор Громовий
Опубликовано 28.03.2024

Історія повторюється двічі: перший раз у вигляді трагедії, другий - у вигляді фарсу. 

                          Георг Вільгельм Фрідріх Гегель (1770-1831)

Чи можливо дотриматись усіх дидактичних вимог до уроків історії?

Автор: Роман Пастушенко
Опубликовано 28.03.2024

Курс історії в ЗЗСО, без різниці це - історія України чи всесвітня історія, складається переважно з уроків. Нагадаю, що з позиції дидактики урок - це закінчений у смисловому, часовому та організаційному відношенні відрізок (елемент, ланка, етап) освітнього процесу, в межах якого відбувається навчання, виховання й особистісний розвиток учнів.  Як базова організаційна одиниця урок має цілі - очікувані результати навчання, засоби, з допомогою яких цих цілей можна досягнути, та  способи (прийоми/техніки), використовуючи які учасники освітнього процесу досягнуть визначених цілей. Загальні дидактичні вимоги до сучасних уроків, зокрема й уроків історії такі:

Що не так із шкільним вихованням?

Автор: Іван Осадчий
Опубликовано 28.03.2024

Впродовж останніх років, особливо після прийняття Законів України «Про освіту» (2017) і «Про повну загальну середню освіту» (2020), в закладах загальної середньої освіти та професійних спільнотах почало утверджуватися  досить спрощене уявлення про  організацію і здійснення виховання (далі – шкільне виховання). І що взагалі неприпустимо, – відбувається знеславлення тих педагогів і керівників закладів освіти, які планують і виконують цей, на мою думку, надзвичайно складний, важливий і затребуваний часом вид педагогічної діяльності. Критиці найчастіше піддаються окремі елементи або аспекти шкільного виховання, але вона досить гостра і насправді деструктивна.

Організація освіти: здоровий глузд чи показна академічність?

Автор: Володимир Бєлий.
Опубликовано 28.03.2024

Уже три десятиліття поспіль українське суспільство говорить що про руйнацію освіти та даремність спроб її реформування. При чому «градус» цих розмов сягає рівня, що виражається у таких експресивних словах «жах», «національна катастрофа» тощо.

Аналіз проблем дистанційного навчання. Власний погляд

Опубликовано 28.03.2024
Автор: Ірина Сокол

Запропонований аналіз проблем дистанційного навчання базується на власному досвіді навчання вчителів, бесідах з батьками, учнями, вчителями та адміністрацією різних закладів освіти України.

ГВАРДІЯ ТАБАЧНИКА І ПІДРУЧНИКИ З ІСТОРІЇ ДЛЯ НУШ

Автор: Сергій Терно
Опубликовано 28.03.2024

Передісторія.

Агресія путінського режиму проти України розпочалася передусім ідеологічним наступом на українську ідентичність. З цією метою з приходом В. Януковича до влади був здійснений перегляд державних стандартів та навчальних програм з історії у 2011–2012 р. Непомітно для громадськості були переглянуті програми з історії України. Наслідком роботи авторського колективу на чолі з членом-кореспондентом НАПН України О. Пометун став пропедевтичний курс історії України без України. На заваді повної й тихої «денацифікації» від Помєтун і Ко стали українські громадські діячи та методисти, які привернули увагу суспільства до деструктивної діяльності «реформаторів» історичної освіти від Табачника.

Нечемний текст про освіту, науку, відновлення країни і контекст

Автор: Ірина Єгорченко
Опубликовано 28.03.2024

Програми відбудови — для донорів та для співгромадян

Українська шкільна історія: чи виконає вона свою місію?

Автор: Віктор Мисан
Опубликовано 28.03.2024

          Останнім часом лунало як ніколи багато думок стосовно шкільної історії та її ролі у формуванні сучасного покоління. Хтось стверджував, що саме завдяки шкільній історії упродовж тридцяти років ми сформували потужу армію патріотів, які свого часу вийшли на Помаранчеву революцію, захистили ідеали свободи під час Революції гідності, без вагань кинулися боронити країну від рашистської навали наприкінці лютого 2022 року. А як бути з іншими мільйонами, які масово залишали, залишають і залишатимуть країну?

ПРИМІРНЕ ПОЛОЖЕННЯ ПРО СИСТЕМУ КОНТРОЛЮ КЕРІВНИКА ЗАКЛАДУ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ

Автор: Іван Осадчий
Опубликовано 28.03.2024

Впродовж останніх років про контроль керівника закладу загальної освіти  висловлювались і писали дуже мало.

Дослідження якості освіти: «практика, яка працює» у м. Чикаго

Автор: Віктор Громовий
Опубликовано 28.03.2024

Якщо суперінтендат(начальник управління освіти) освітнього офісу у м. Чикаго хоче зробити дослідження якості початкової освіти і на його основі скласти рейтинг якості початкових шкіл міста, він(вона):

Обсуждения

11 зауваг до Концептуальних засад реформування історичної освіти.

Автор: Сергій Терно
Опубликовано 28.03.2024

07.06.2023 на сайті Міністерства освіти і науки України була розміщена новина про громадське обговорення проекту "Концептуальних засад реформування історичної освіти в системі загальної середньої освіти" [4]. Ознайомлення з текстом документа викликало асоціації із відомим в історії СРСР періодом, коли керівництво держави звинувачувалось у волюнтаризмі. В радянському минулому практика ухвалення волюнтаристських рішень в сфері управління була дуже поширеною. На жаль, за інерцію в уже Незалежній Україні продовжують практикувати цей хибний спосіб ухвалення рішень. Надалі всі зауваги і побажання будуть викладені за тим порядком, які проблеми розглядаються в документі:

Проєкт «Концептуальних засад реформування історичної освіти в системі загальної середньої освіти»

Опубликовано 28.03.2024
Автор: Робоча група

Міністерство освіти і науки України винесло на громадське обговорення Проєкт «Концептуальних засад реформування історичної освіти в системі загальної середньої освіти». Нова модель шкільної історії, за задумом розробників, спрямована на досягнення відповідності між навчальним часом, обсягом навчального матеріалу та очікуваними результатами навчально-пізнавальної діяльності. Її реалізація передбачатиме такі заходи: застосування концентричного підходу до навчання/вивчення історії, упровадження єдиного загальноосвітнього україноцентричного курсу «Історія: Україна і світ», застосування тематичного (проблемно-тематичного) підходу до формування змісту навчального матеріалу, ґрунтовне реформування системи підготовки вчителів історії.

КОНЦЕПЦІЯ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ

Автор: Олена Биковська, Світлана Боровська, Людмила Мозгова, Ганна Суркова
Опубликовано 28.03.2024

Представники Міжнародної асоціації позашкільної освіти і Асоціації міст України підготували проект Концепції позашкільної освіти в умовах децентралізації. Пропонуємо вашій увазі даний проєкт.

Положення про внутрішню систему забезпечення якості освіти у закладі загальної середньої освіти (проект для обговорення)

Автор: Вадим Лунячек, Валентина Косміна, Наталія Лунячек
Опубликовано 28.03.2024

Розділ V Закону України «Про освіту» націлює на практичні кроки у напрямку створення внутрішньої системи забезпечення якості освіти у закладі загальної середньої освіти. Але очевидним є той факт, що система загальної середньої освіти, і в першу чергу керівники ЗЗСО не готові до реалізації ст.41 Закону України «Про освіту». Дається взнаки недостатня обізнаність із теорією та методологією управління освітою, теорією освітніх вимірювань, відсутність спеціальної управлінської освіти, зайнятість щодо забезпечення поточної життєдіяльності ЗЗСО тощо. Пропонуємо вашій увазі проєкт Положення про внутрішню систему забезпечення якості освіти у закладі загальної середньої освіти, який підготовлено з метою полегшення практичної роботи керівників ЗЗСО у відносно новому для них напрямку.

Якими мають бути критерії та індикатори оцінювання роботи школи в умовах переходу від контролю якості до забезпечення якості та переорієнтації на становлення культури якості

Автор: "Освітня політика"
Опубликовано 28.03.2024

Портал «Освітня політика» спільно з Державною освітньою установою «Навчально-методичний центр з питань якості освіти» провів віртуальний «круглий стіл» на тему «Якими мають бути критерії та індикатори оцінювання роботи школи в умовах переходу якості до забезпечення якості та переорієнтації на становлення культури якості?».

Державний нагляд (контроль) в системі освіти України і небезпека виведення дії системи освіти з-під дії Закону України «Про державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності»

Автор: "Освітня політика"
Опубликовано 28.03.2024

Державний нагляд (контроль) за закладами освіти щодо дотримання ними законодавства здійснюютьцентральний орган виконавчої влади із забезпечення якості освіти та його територіальні органи (п.2. Ст.67 Закону України «Про освіту»). Таким органом визначена Державна служба якості освіти України (ДСЯО) та її територіальні підрозділи.

Законопроект «Про оренду державного та комунального майна»: як відвернути загрозу існуванню більшості приватних шкіл України?!

Автор: Людмила Паращенко, Ірина Барматова
Опубликовано 28.03.2024

13 вересня 2019 року Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект «Про оренду державного та комунального майна» (№1055-1 від 06.09.2019), який несе загрозу існуванню більшості приватних шкіл України.

ТИПОВА ОСВІТНЯ ПРОГРАМА ЗАКЛАДІВ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ СИСТЕМИ ОСВІТИ

Автор: Олена Биковська, Лариса Дейдиш
Опубликовано 28.03.2024

Закон України «Про освіту», прийнятий у 2017 р., одними з нових в освіту ввів терміни «освітня програма» і «типова освітня програма».

Частина 3 статті 33 Закону України «Про освіту» встановлює, що «освітні програми розробляються закладами освіти, науковими установами, іншими суб’єктами освітньої діяльності та затверджуються відповідно до цього Закону та спеціальних законів».

Отже, освітня програма і типова освітня програма стають одними із важливих документів закладів освіти.

Пропонуємо проект Типової освітньої програми закладів позашкільної освіти системи освіти.

Проблеми українського підручникотворення та шляхи їхнього вирішення

Автор: "Освітня політика"
Опубликовано 28.03.2024

21 лютого 2019 року у Львівському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбувся круглий стіл «Від авторів до учнів: шлях шкільного підручника». Автори шкільних підручників обговорили  проблеми, з якими вони зіткнулися у процесі створення  навчальної книги. 

ПРОЕКТ ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО ДОШКІЛЬНУ ОСВІТУ»

Опубликовано 28.03.2024
Автор: Робоча група

Міністерство освіти і науки України пропонує для громадського обговорення проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про дошкільну освіту»,  розроблений на виконання Закону України «Про освіту» (далі - проект).

Проект містить низку концептуальних змін, зокрема,

Цифры и факты

Концепція розвитку громадянської освіти в Україні

Автор: Кабінет Міністрів України
Опубликовано 28.03.2024

3 жовтня 2018 р. розпорядженням Кабінету Міністрів України № 710-р схвалено Концепцію розвитку громадянської освіти в Україні.

Право на образование подразумевает право на квалифицированного учителя.

Автор: UNESCO
Опубликовано 28.03.2024

Совместное послание Генерального директора ЮНЕСКО г-жи Одрэ Азуле, Генерального директора Международной организации труда г-на Гая Райдера, Исполнительного директора ЮНИСЕФ г-жи Генриетты Фор, Администратора ПРООН г-на Ахима Штайнера и Генерального секретаря Интернационала образования г-на Дэвида Эдвардса по случаю Всемирного дня учителя. 5 октября 2018 года

Професійний стандарт «Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти»

Автор: Міністерство освіти і науки України
Опубликовано 28.03.2024

Цей стандарт, розробило Міністерство освіти і науки України, а затвердило Міністерство соціальної політики України.

Наказ Міністерства охорони здоров'я України від 26.06.2017

Автор: МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ
Опубликовано 28.03.2024

Про визнання такими, що втратили чинність, Державні санітарні правила та норми «Влаштування і обладнання кабінетів комп'ютерної техніки в навчальних закладах та режим праці учнів на персональних комп'ютерах» ДСанПіН 5.5.6.009-98 

Відповідь щодо проекту Закону України "Про освіту".

Автор: Міністерство освіти і науки України
Опубликовано 28.03.2024

Відповідь МОН на лист Міністерства фінансів від 29.062017 № 07010-04-2/17190 щодо вартості впровадження проекту Закону України "Про освіту" (реєстр. № 3491-д від 04.04.2016), рекомендованого Комітетом ВРУ з питань науки і освіти до прийняття парламентом в другому читанні.

Щодо проекту Закону України "Про освіту"

Опубликовано 28.03.2024
Автор: Міністерство фінансів України

Офіційний звіт про проведення в 2016 році зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти

Автор: УКРАЇНСЬКИЙ ЦЕНТР ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ОСВІТИ
Опубликовано 28.03.2024

 Зовнішнє незалежне оцінювання в 2016 році, як проект загальнодержавного значення, відбулося десятий рік поспіль. За цей період система зовнішнього незалежного оцінювання інституціоналізувалася, стала невід’ємною складовою галузі освіти України. Український і регіональні центри оцінювання якості освіти, використовуючи напрацювання вітчизняних фахівців, здобутки розвинутих країн у сфері освітніх вимірювань, апробували та впровадили в практику сучасні технологічні моделі проведення зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів України та моніторингу якості освіти.

Наверх
Точка зору Аналітика Блоги Форум
Kenmore White 17" Microwave Kenmore 17" Microwave
Rated 4.5/5 based on 1267 customer reviews